Please follow and like us

Oι δασμοί ύψους 100% των ΗΠΑ στο ελαιόλαδο

Την επιβολή δασμών ύψους 100% της εμπορικής αξίας ευρωπαϊκών ελαιολάδων και ελιών που θα εισάγονται στις ΗΠΑ επεξεργάζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι επικείμενοι αυτοί δασμοί αναμένεται να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, ειδικότερα σε μια περίοδο υπέρ-δεκαετούς οικονομικής, βιομηχανικής και κοινωνικής κρίσης και επομένως επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν με μεγάλη σοβαρότητα και στα πλαίσια της εξωτερικής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του US International Trade Commission, η αξία των εισαγόμενων ελληνικών ελαιολάδων και ελιών στις ΗΠΑ είναι της τάξης των 90 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση.

 

Στο μάτι του κυκλώνα για εμπορικά συμφέροντα τρίτων

Η αρχή του προβλήματος έγινε στις 6 Οκτωβρίου 2004, όταν οι ΗΠΑ προσέφυγαν στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου (WTO) κατά των Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Αγγλίας (τώρα μέλη της ΕΕ) για ενίσχυση της αεροναυπηγικής τους βιομηχανίας σε κατάχρηση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών «General Agreement on Tariffs and Trade 1994 (GATT 1994)» και «Agreement on Subsidies and Countervailing Measures (SCM Agreement)».

Η αιτία του προβλήματος, δηλαδή, είναι η διαμάχη μεταξύ Αμερικανικών BOEING και των ευρωπαϊκών AIRBUS, όπου ουδεμία ανάμειξη ή όφελος έχει η Ελλάδα. Ο δεκαπενταετής αυτός εμπορικός πόλεμος φτάνει στο τέλος του με την τελική απόφαση του ΔΟΕ (WTO) για το ύψος των αντισταθμιστικών μέτρων (δασμοί τιμωρίας) που θα μπορούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στην περίπτωση που η ΕΕ δεν συμμορφωθεί αναφορικά με την αθέμιτη επιδότηση της αεροναυπηγικής εταιρείας AIRBUS. Η απόφαση αυτή αναμένεται εντός Αυγούστου 2019 –δηλαδή τώρα!

Το υπουργείο Εμπορίου (USTR) των ΗΠΑ εκτιμά τη ζημιά στην αμερικανική οικονομία σε ποσό ύψους 11 δισ. δολαρίων ετησίως, ποσό που ο πρόεδρος Τραμπ προτίθεται να εισπράξει μέσω της επιβολής δασμών σε εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα.

 

Κατάλογο προϊόντων στα οποία θα επιβληθεί δασμός εισαγωγής ύψους από 25% μέχρι και 100% της εμπορικής τους αξίας, εξέδωσε το USTR τη 12η Απριλίου 2019 και συμπεριλαμβάνει 425 κωδικούς προϊόντων, συνολικής ετήσιας αξίας εισαγωγών στις ΗΠΑ 21 δισ. δολαρίων. Στον κατάλογο αυτό, δυστυχώς, μεταξύ άλλων ελληνικών προϊόντων εθνικής σημασίας, συμπεριλαμβάνεται και το ελαιόλαδο (HTC 1509.10.20).

Σε διαβούλευση επί του ανωτέρω καταλόγου, που έληξε στις 28 Μαΐου 2019, κατατέθηκαν 648 τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και, ως αναμενόμενο, καμία από την Ελλάδα. Σε συνέχεια, το USTR, την 1η Ιουλίου, 2019 εξέδωσε Συμπληρωματικό Κατάλογο που περιλαμβάνει 89 επιπλέον προϊόντα συνολικής αξίας ετησίων εισαγωγών στις ΗΠΑ 4 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντας την αξία των εν δυνάμει μέτρων στα $25 δις δολάρια. Μεταξύ άλλων αγροτικών προϊόντων, στον συμπληρωματικό κατάλογο είναι και οι πράσινες ελιές σε άλμη (HTC code 2005.70.120).

Συζήτηση αναφορικά με τον νέο κατάλογο προϊόντων διαχειρίζεται ειδική επιτροπή «Section 301 Committee» του USTR, μέχρι τις 12 Αυγούστου 2019.

 

Αστάθεια, κίνδυνος και προβληματισμός

Η αστάθεια που δημιουργεί η προβληματική και αβέβαιη κατάσταση οδηγεί τους Αμερικανούς εισαγωγείς και τις ελληνικές εταιρείες που εξάγουν τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, να «βάλουν containers στη θάλασσα» με προορισμό τις ΗΠΑ, ώστε να «γλιτώσουν» το πρώτο κύμα εν δυνάμει δασμών, εφόσον η επιβολή δασμών δεν αφορά προϊόντα που είναι εν πλω. Με την επιβολή δασμών 100% επί της αξίας των εμπορευμάτων, ένα container τυποποιημένου ελαιολάδου αξίας 80.000 δολαρίων θα δασμολογηθεί με επιπλέον 80.000 δολάρια κατά την εισαγωγή του στις ΗΠΑ, αυξάνοντας το συνολικό κόστος εμπορεύματος σε 160.000 δολάρια!

Για τον λόγο αυτόν, στον σύνδεσμο εισαγωγέων ελαιολάδου στις ΗΠΑ (North American Olive Oil Association – NAOOA), στον οποίο δεσπόζουσα θέση έχουν ιταλικές και ισπανικές επιχειρήσεις και με μοναδικό μέλος από Ελλάδα την ΑΓΡΟΒΙΜ ΑΕ, έχει σημάνει συναγερμός. Με συντονισμένες ενέργειες δημοσιότητας, ο ΝΑΟΟΑ στοχεύει στην κινητοποίηση μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου, καταναλωτών και οργανώσεων καταναλωτών, αλλά και επιχειρήσεων HORECA (Hotel, Restaurant and Catering) όπως μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, να εναντιωθούν στην επιβολή δασμών στο ελαιόλαδο. Για το σκοπό αυτό ο ΝΑΟΟΑ έχει προσλάβει γνωστό δικηγορικό γραφείο με δυναμικό 900 δικηγόρων και εξειδικευμένων συμβούλων, ενώ υπέβαλε τεκμηριωμένη ένσταση έναντι της επιβολής δασμών στο ελαιόλαδο προς τον USTR στις 28 Μαΐου, 2019.

Με μια τελική και μεθοδική προσπάθεια, ο ΝΑΟΟΑ συγκεντρώνει υπογραφές και παροτρύνει όλους τους εξαγωγείς ελαιολάδου προς τις ΗΠΑ να ζητήσουν από τους Αμερικανούς πελάτες τους να παρέμβουν και κινητοποιήσουν μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου στα οποία έχουν πρόσβαση. Σήμερα μαθαίνουμε πως έχει ήδη επικυρωθεί η υποστήριξη δύο γερουσιαστών υπέρ του ευρωπαϊκού ελαιολάδου, του Δημοκρατικού Bill Pascrell (NJ) και του Ρεπουμπλικανού Jodey Arrington (TX), οι οποίοι και συντάσσουν επιστολή προς το USTR υπέρ της εξαίρεσης του ελαιολάδου.

Επιπλέον, μέσω στοχευμένης δημοσιογραφικής προβολής του θέματος εντός ΗΠΑ, με ενδεικτική αναφορά τη δημοσιότητα που έδωσε στο θέμα το CBS NY, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά του ελαιολάδου, αλλά και ομάδες καταναλωτών που προσέχουν την υγεία τους, προβάλλουν τον κίνδυνο τριπλασιασμού τις τιμής έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις ΗΠΑ εφόσον επιβληθούν οι αναμενόμενοι δασμοί.

Στην ίδια γραμμή, σχετικό άρθρο των GREEK REPORTERS αναφέρει ασύμμετρα τα μέτρα εναντίον της Ελλάδος, μιας χώρας που ουδεμία ανάμειξη έχει με την εμπορική διαφωνία ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ έχει επενδύσει υπέρογκα κονδύλια και δυναμικό για την έστω και μικρή παρουσία ελληνικών ελαιολάδων (ύψους 3% των συνολικά 300.000 τόνων ετησίως εισαγωγών στις ΗΠΑ) στην αμερικανική αγορά.

 

Ανοιχτός οικονομικός πόλεμος

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα προβεί στην επιβολή δασμών και δεν θα ακυρώσει έναν 15ετή επίμονο αγώνα υποστήριξης της αεροναυπηγικής βιομηχανίας των ΗΠΑ. Σημαντικό, δε, ερέθισμα που ενισχύει αυτήν τη θέση, αποτελεί και ο μεγάλος αριθμός παραγγελιών της AIRBUS (ύψους 43 δισ. δολαρίων) έναντι της BOEING (ύψους 32 δισ. δολαρίων) στην πρόσφατη έκθεση RARIS AIR SHOW τον Ιούνιο 2019

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι Ιταλοί εξαγωγείς ανησυχούν σφόδρα για πιθανή απώλεια 200 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση, ενώ οι Ισπανοί ήδη βιώνουν κατακόρυφη πτώση 34% σε πωλήσεις και απώλεια 28.4 εκατ. δολαρίων από την επιβολή αμερικανικών δασμών στις μαύρες ελιές τον Αύγουστο 2018.

Το μόνο σίγουρο είναι πως βιώνουμε περίοδο ανοικτού οικονομικού πολέμου που θα πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και αμεσότητα.

Ο εμπορικός και οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίζεται και σε άλλους κλάδους, με επιβολή δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε εισαγόμενο αλουμίνιο από την ΕΕ, τον Ιούνιο 2019. Η ΕΕ άμεσα ανταποκρίθηκε με δασμούς αξίας περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στον αμερικανικό χάλυβα, γεωργικών και άλλων προϊόντων, από μηχανές Harley Davidson έως χυμούς πορτοκαλιού.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης, στη βουλή της Γαλλίας ψηφίστηκαν, την περασμένη εβδομάδα, μέτρα για την μεμονωμένη επιβολή «ψηφιακού φόρου» έως και 5% επί του τζίρου γεγονός που πλήττει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ. Ο φόρος αυτός καλείται ως «GAFA tax» από τα αρχικά των Google, Apple, Facebook και Amazon. Ο πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε ήδη έρευνα για αντίμετρα, ενώ ευρύτατα στην Ουάσινγκτον συζητείται η επιβολή δασμών στο γαλλικό κρασί και το τυρί.

 

Τι κάνει η Ελλάδα για να υποστηρίξει το ελαιόλαδο στις ΗΠΑ

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου), έγκαιρα ενεργοποιήθηκε και προκάλεσε σχετική σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ στις 19/4/2019, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΥΠΕΞ, του ΥΠΟΙΚ και επαγγελματικών Οργανώσεων που επηρεάζονται αρνητικά από την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο ΣΕΒΙΤΕΛ συγκάλεσε στις 24/4/19 σύσκεψη με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις-μέλη του, συναντήθηκε (8/5/19) και έστειλε υπόμνημα (18/5/2019) προς τον Αμερικανό Εμπορικό Ακόλουθο Κιθ Σίλβερ, ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ και, τέλος, έθεσε (24/7/19) το εν λόγω θέμα υπόψη και του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

 

Συνάντηση Βορίδη-Πάιατ για το θέμα

Προχθές μάλιστα,  ο κ. Βορίδης ζήτησε τη μη επιβολή δασμών στα ελληνικά προϊόντα, από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής αντιποίνων από τις ΗΠΑ κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γεωργικά προϊόντα της, δια της επιβολής υψηλών εισαγωγικών δασμών, ο κ. Βορίδης εξέφρασε τις πάγιες απόψεις της ΕΕ, κάνοντας παράλληλα αναφορά στις ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών.

«Ο εμπορικός αυτός πόλεμος είναι ένας πόλεμος, ο οποίος δεν αφορά την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συμπλήρωσε: «Αντιθέτως από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε γεωργικά προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές, οι κομπόστες φρούτων και τα κατεψυγμένα κεράσια θα πληγεί το εισόδημα μεγάλου αριθμού μικρών παραγωγών».

Πηγή: ypaithros.gr